Revista Dacia a fost fondată în 1924 de către arheologul Vasile Pârvan, unul din întemeietorii şcolii arheologice româneşti. Prima serie a apărut în perioada 1924-1947 (Dacia. Recherches et découvertes archéologiques en Roumanie), ca revistă a Muzeului Naţional de Antichităţi, fiind apoi interzisă de autorităţile comuniste.
           Seria nouă începe în 1957 (Dacia. Revue d’archéologie et d’histoire ancienne), ca revistă a noului Institut de Arheologie al Academiei Române. Revista noastră publică, în engleză, franceză, germană şi italiană, în urma unui proces de peer-review, articole, note şi recenzii de arheologie şi istorie referitoare la un spectru cronologic larg, din paleolitic pînă în evul mediu, incluzând perspective din alte discipline (istoria artei, ştiinţe sociale etc.), cu o atenţie specială pentru contribuţiile dedicate Europei de sud-est şi ariilor învecinate.
           
 Recunoaşterea internaţională a calităţilor revistei Dacia ne permite să o distribuim prin schimb la un număr de 350 parteneri din toată lumea.